21 februari 2024

Oplossing in zicht voor overlast door bussen bij school in Andel

Oplossing in zicht voor overlast door bussen bij school in Andel: ‘Eindelijk gaat het transferium er komen’

Er is nu toch echt een oplossing in zicht voor de overlast door bussen bij Curio Prinsentuin in Andel. ,,We hebben jaren naar dit moment toegewerkt.’’
Lang, heel lang wordt er al over gesproken en geschreven, maar het bestemmingsplan om zo’n transferium aan te leggen aan de Hoge Maasdijk naast de school, komt volgende maand in de raad.

Hetvaststellen van het bestemmingsplan levert vrijwel zeker amper discussie op, maar de inwoners van Andel moeten wat de aanleg betreft nog wel even geduld hebben. Daarmee wordt pas volgend jaar begonnen.

Het parkeren van de bussen langs de Hoofdgraaf is al jaren een doorn in het oog van velen. Het levert vaak onveilige situaties op en belemmert de vlotte doorstroming van het verkeer. Verschillende plannen passeerden de voorbije jaren, zowel in de toenmalige gemeente Woudrichem als in de huidige gemeente Altena, de politieke revue.

Twee jaar geleden werd de knoop doorgehakt. De raad stelde geld beschikbaar voor de aankoop van een stuk grond aan de Hoge Maasdijk, naast de school, om daar het transferium te realiseren. Het ‘busstation’ krijgt een aansluiting op de dijk.

Omdat de locatie een agrarische bestemming heeft, moest het bestemmingsplan worden gewijzigd. Iedereen heeft daarop kunnen reageren. Tegen het ontwerp dat burgemeester en wethouders nu aan de raad voorleggen, zijn geen bezwaren ingediend. Het transferium kan ook worden gebruikt voor het parkeren van vrachtauto’s.

In het voorjaar starten de voorbereidende werkzaamheden. Zoals het ontgraven, ophogen en voorbelasten van het terrein. De omgevingsvergunning daarvoor is al afgegeven.

Het college van burgemeester en wethouders is blij dat een oplossing in zicht is. ,,We hebben jaren naar dit moment toegewerkt en eindelijk gaat het transferium er komen”, aldus wethouder Hans Tanis. ,,We moeten nog heel even geduld hebben, maar dat er verandering in de onveilige situatie komt, is een feit. De veiligheid en leefbaarheid van leerlingen, omwonenden en andere weggebruikers staat voorop.”

Bron en foto: AD